СВЕТОДИОДНИ КРУШКИ И ЛУНИ – LED ОСВЕТЛЕНИЕ

СВЕТОДИОДНИ КРУШКИ И ЛУНИ

Светодиодът (LED) е полупроводников кристал, през който може да протича ток само в една посока и част от неговата енергия се преобразува в светлина.Тя е с твърде тясна лента, т.е. винаги има определен цвят, зависещ от вида на полупроводника. Белите LED съдържат кристал със синя светлина, която осветява специален луминофор и той излъчва бялата светлина. За разлика от другите източници на светлина, напрежението върху излъчващия LED е малко и е пряко свързано с цвета на светлината – между 1,6 V за червените и 3,6 V за сините и белите. Светлинният поток зависи от големината на тока и от консумираната електрическа мощност. Например при 1 W син LED има поток 10 lm, а зеленият и белият са с 30 lm, червеният – с 44 lm. За осигуряване на желаните стойности на постоянното напрежение и ток на LED в осветителните тела трябва да има електронен блок, захранван от мрежата. Голяма част от тези блокове осигуряват неизменна стойност на тока при промени на мрежовото напрежение.

Светодиодните лампи през последните години бързо навлизат във всички области на осветлението. Първоначално като декоративно и ефектно осветление, те днес могат да заменят дори крушките и луминисцентните тръби от осветлението на заведения, офиси, магазини, хотели и др. Най-големите предимства на светодиодите са тяхната икономичност и дълъг живот (около 50 000 часа). Произведените с тях лампи са почти вечни и практически не се нуждаят от поддръжка. Като инвестирате в светодиодно осветление, Вие спестявате от сметките си за електричество и поддръжка.

Живота на лампите достига 50 000 часа при нормални условия на експлоатация (стайна температура и нормална влажност на въздуха). Всички модели светодиодни лампи имат „ситема за саморемонт“ – в случай че изгорят един или повече светодиоди, това не оказва влияние на работата на останалите. По този начин допълнително се удължава живота на лампите.

Светодиодното осветление се приема като особено подходящото за декоративнo функционално осветяване на стъпала, пътеки, повдигнати нива, подиуми и окачени тавани в зали. Освен за маркиране на определени участъци, светодиодите предлагат широки възможности за реализиране на разнообразни цветови ефекти, включително описване на кръгове и всякакви неправилни форми.

Други предимства на светодиодното осветление са добрите възможности за регулиране на силата на светене, дълъг живот без обслужване, ниска енергийна консумация и захранване с ниско напрежение. Инсталирането на светодиодни осветители оптимизира енергийните разходи и повишава безопасността на осветлението в залите, предлагайки уникални възможности за постигане на специфичен светлинен комфорт в помещението.
Всички изброени характеристики създават условия за реализиране на желано като сила и цвят осветление. Няма излъчване от светодиодите на ултравиолетови и инфрачервени лъчи, както при лампите с нажежаема нишка. И на края светодиодните лампи са екологично чисти, не съдържат газове и живак.

0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *